De mooiste plaatsen op de Veluwe

De Veluwe is werkelijk prachtig; glooiende landschappen met kleurrijke heide, prachtige bossen en rijk aan flora en fauna. De Veluwe is een groot gebied in Gelderland. Wat zijn nu de mooiste plekjes op de Veluwe? Wat zijn mooie plaatsen en gezellige dorpen op de Veluwe? We zetten de mooiste plaatsen van de Veluwe voor je op een rij!

DIT ZIJN DE MOOISTE DORPEN OP DE VELUWE

Plaatsen Veluwe Arnhem

Arnhem

Van alle plaatsen op de Veluwe wordt Arnhem ook wel de groene poort naar de Veluwe genoemd. Arnhem herbergt verschillende musea en kunstgalerieën en heeft de leukste plaatsen op de Veluwe om te winkelen. De mooiste winkeltjes bevinden zich in de zeven straatjes en het Spijkerkwartier. Ook de horeca is breed vertegenwoordigd. Van alle plaatsen op de Veluwe is deze stad de meest veelzijdige te noemen.
Plaatsen Veluwe Apeldoorn

Apeldoorn

Apeldoorn is één van de plaatsen op de Veluwe met een lange geschiedenis. Het gebied rondom Apeldoorn was jachtgebied en Koning Willem III van Oranje kocht hier in 1984 een huis. Hierna werd Paleis het Loo gebouwd, waar leden van het koninklijk huis lange tijd gewoond hebben. Het is tegenwoordig een museum. In Apeldoorn wemelt het van de leukste terrasjes, restaurants en de mooiste winkels.

Hoog Soeren

Eén van de dorpen op de Veluwe is Hoog Soeren. Hoog Soeren is één van de rustige dorpen op de Veluwe. Een wandeling of fietstocht in de omgeving van dit soort dorpen op de Veluwe geeft de kans om, bij het aanbreken van de bronsstijd, de herten te horen burlen, iets wat niet op alle plaatsen op de Veluwe mogelijk is.

Beekbergen

Beekbergen is één van de levendige dorpen op de Veluwe die veelvuldig bezocht worden door toeristen. Deze dorpen op de Veluwe bieden dan ook de leukste winkels en gezellige horecagelegenheden. De stoomtrein is de perfecte kans om de trein op de leukste manier mee te maken. Luister naar het fluitje, en rijd langs de mooiste plaatsen op de Veluwe en de leukste dorpen op de Veluwe.

Hoog Soeren

Eén van de dorpen op de Veluwe is Hoog Soeren. Hoog Soeren is één van de rustige dorpen op de Veluwe. Een wandeling of fietstocht in de omgeving van dit soort dorpen op de Veluwe geeft de kans om, bij het aanbreken van de bronsstijd, de herten te horen burlen, iets wat niet op alle plaatsen op de Veluwe mogelijk is.

Garderen

Garderen is één van de dorpen op de Veluwe en organiseert ieder jaar ’t Veluws Zandsculpturen Festijn. Verder heeft Garderen net als andere dorpen op de Veluwe restaurants, cafés, snackbars en winkels. Aan de rand van Garderen zijn, net als op andere plaatsen op de Veluwe, enkele campings te vinden. De kerktoren van Garderen stamt uit de veertiende eeuw en is zeker een foto waard!
Plaatsen Veluwe epe

Epe

Van alle dorpen op de Veluwe is Epe de meest ideale uitvalsbasis voor activiteiten in de natuur. De bossen en heide liggen voor de deur en nodigen uit tot wandelen, fietsen of paardrijden. In Epe zelf is het echter ook goed vertoeven. Er is een rijk winkelaanbod en de horeca doet hier niet voor onder. Het gebied rond Epe had al bewoners sinds het begin van de jaartelling en tussen Niersen en Epe zijn wel honderdvijftig grafheuvels te vinden. Epe organiseert in de zomermaanden regelmatig evenementen.

Ugchelen

Net als Apeldoor is Ugchelen één van de dorpen op de Veluwe die vroeger een rol speelden in de papierindustrie. Een wandelroute leidt langs de verschillende plaatsen op de Veluwe met beken en sprengen en zelfs langs Hamer en Bouwhofmolen, waar in vroeger tijden het papier werd vervaardigd.

Ook Noord-Oost Veluwe heeft verschillende aantrekkelijke plaatsen op de Veluwe om te bezoeken.

Plaatsen Veluwe NUnspeet

Nunspeet

Aan het Veluwemeer ligt, verder omringd door bos, Nunspeet als één van de plaatsen op de Veluwe. De mogelijkheden hier variëren dan ook van watersport tot fietsend of wandelend de omgeving verkennen. Van de dorpen op de Veluwe is Nunspeet het meest artistiek. Er zijn dan ook musea, een kunstroute en een kunstmarkt. Ook lekker uit eten of winkelen behoort hier tot de mogelijkheden en je kan er heerlijk fietsen. Lees hier meer over fietsarrangementen

Elspeet

Vanuit Elspeet zijn veel gevarieerde natuurroutes te volgen langs natuur en dorpen op de Veluwe. Uitblazen van de mooiste natuurtochten kan op één van de gezellige terrassen van de dorpen op de Veluwe. De schapen van de schaapskooi van Elspeet en Vierhouten grazen nabij en zijn te bewonderen tijdens het schaapjesscheerdersfeest en de lammetjesdag.
Plaatsen Veluwe Schaapskooi Heerde

Heerde

Bossen, heuvels, uiterwaarden en een heus kasteel, dat is Heerde en omgeving! Informatie over de historie van Heerde is te verkrijgen bij Vrieze’s Erfgoed, in een voormalige molenaarswoning. Ook is daar een nog in gebruik zijnde molen te bezichtigen. Landgoed en kasteel Vosbergen is een prachtig bewaard gebleven edelmanshuis met een heuse slotgracht. Het Heerderstrand is één van de plaatsen op de Veluwe die uitnodigt uit tot watersport.
Plaatsen Veluwe Hoenderloo

Hoenderloo

De prachtige omgeving van Hoenderloo maakt dat je om de paar passen een foto wilt maken. Dit soort dorpen op de Veluwe trekken vele wandelaars, fietsers en mountainbikers die komen genieten van de flora en fauna. Hoenderloo bedient de bezoekers graag in één van de gezellige restaurants of cafés en organiseert vele evenementen of activiteiten als huifkartochten.

Over de Veluwe 

Als we het hebben over de Veluwe wordt er onderscheid gemaakt in het gebied De Hoge Veluwe en de Noord-Oost Veluwe. 

De Hoge Veluwe

In het zuidwesten van de Veluwe ligt het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Het park is 5.400 hectare groot. Er worden de leukste activiteiten georganiseerd. Ook een museumbezoek behoort tot de mogelijkheden. Zo is er het Museonder, een natuurmuseum onder de grond. In het midden van de Hoge Veluwe ligt het Kröller Möller Museum, met een grote Vincent van Gogh-collectie.

Noord Oost Veluwe

Rustigere plaatsen vinden op de Veluwe? Kies de Noord Oost Veluwe met duizenden hectaren rustig wandelgebied. De Noord Oost Veluwe bestaat uit verschillende natuurgebieden waarvan ‘De Renderklippen’ er eentje is. Op deze plaatsen op de Veluwe loopt sinds vijftig jaar een kudde schapen die gehoed worden door een schaapsherder met zijn honden. Er zijn wandelroutes die langs de mooiste plaatsen op de Veluwe leiden en de kans op wild spotten is hier groot.

Plaatsen en op de Veluwe

Buiten natuur zijn er een groot aantal dorpen op de Veluwe die zeker een bezoek waard zijn. Deze plaatsen op de Veluwe liggen in het Hoge Veluwegebied.

De Veluwe, in de provincie Gelderland, is een natuurgebied van 91.200 hectare dat bestaat uit meerdere Nationale Parken die samen de Veluwe vormen. Het is tevens het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa en bestaat uit bossen, heidegebieden en zandverstuivingen. Het gebied leent zich uitstekend voor wild spotten.